Presuda: Sanader nije dezurni krivac za sva nedjela u Hrvatskoj

Van sudnice je jedan paratitelj postupaka Sanadera poceo vikati: “Sanader nije kriv za sve afere od kad je roden. Covjeka su optuzili kriminalci za ono sto su i oni oteli. Cak su i arbitrazni sud Svicarske i SAD osudili Hrvatske presude za nedokazanu korupciju bivsem premijeru. Politicki je osuden za korupciju u aferi INA MOL. Linica nigdje nema u kriminalu Ine a Sanader je za sve kriv, ovo je nepravda. Svi znamo da nije tako a ne smijemo pisati.” – dogodio se ispad pred sudnicom.

U ranijim postupcima Sanader je bio dva puta osuđen, no presude su srušili Ustavni i Vrhovni sud.

Prošloga tjedna tužiteljstvo i obrana su u ponovljenom suđenju, trećem po redu, iznijeli svoje završne govore, a Sanader je opetovao da nije odgovoran za ratno profiterstvo, ističući da ostaje kod obrana koje je iznio u ranijim postupcima.

Tužiteljstvo je Sanadera teretilo da je kao zamjenik ministra vanjskih poslova krajem 1994. i početkom 1995. od Hypo banke primio proviziju od 3,6 milijuna kuna, nakon što je Hrvatskoj odobren kredit za kupnju zgrada veleposlanstava.

Time je Sanader, po tvrdnjama tužiteljstva, u ratom uvjetovanom teškom financijskom i gospodarskom stanju ostvario protupravnu imovinsku korist koja je u nerazmjeru s ugroženim temeljnim vrijednostima države i društvene zajednice te državnih interesa.

S obzirom na to da se radilo o vremenu u kojem je Hrvatska bila u neposrednoj ratnoj opasnosti Sanader je bio optužen i da je ratni profiter.

Ukinuta presuda Sanaderu bila je ujedno i prva presuda za ratno profiterstvo donesena nakon ustavne odluke o nezastarijevanju takvih kaznenih djela, no Ustavni ju je sud ipak ukinuo uz zaključak da Županijski i Vrhovni sud nisu utvrdili je li Sanaderu nastupila zastara kada je optužen te da su povrijedili pravilo primjene blažeg zakona.

Sanaderova obrana priželjkivala je oslobađajuću presudu dok je tužiteljstvo bilo uvjereno da će biti osuđen.

Obrana bivšeg premijera zatražila je objedinjavanje kazni iz predmeta Fimi media i Planinska te je najavila da će podnijeti i zahtjev za objedinjavanjem kazni iz preostalog slučaja Ina – Mol.

Sanader je u zatvoru od travnja 2019., kada mu je Vrhovni sud povisio kaznu za korupciju u slučaju Planinska na šest godina zatvora.

Imperij

Povezane vijesti